Erkende interventies;
Erkende interventies
Voor het voorkomen en verhelpen van gedragsproblemen bij kinderen en jongeren zijn veel interventies ontwikkeld. Een deel daarvan is gericht op een bredere problematiek, waaronder gedragsproblemen.
De hieronder genoemde interventies zijn beschreven in de databank Effectieve Jeugdinterventies. In deze databank zijn interventies opgenomen die op zijn minst theoretisch goed onderbouwd zijn en door een onafhankelijke erkenningscommissie zijn erkend.
Informatie over interventies die gericht zijn op ernstige gedragsproblemen en gedragsstoornissen en over interventies binnen een strafrechtelijk kader zijn te vinden in de dossiers Gedragsstoornissen en Delinquentie.
Interventies die met name gericht zijn op gedragsproblemen
De meeste interventies zijn gericht op het trainen van opvoedingsvaardigheden van ouders, waarbij onderscheid gemaakt kan worden tussen groepsgewijze cursussen en cursussen voor individuele ouder-kind paren. Daarnaast zijn er interventies voor het hele gezin met aandacht voor communicatie binnen het gezin, individuele training van ouders en kinderen en oog voor praktische en dagelijkse problemen. Een klein aantal interventies is gericht op de training van vaardigheden van het kind zelf.
- Directieve Thuisbehandeling (DT)
- Drukke kinderen
- Functionele Gezinstherapie Functional Family Therapy (FFT)
- Kanjertraining
- Nieuwe Perspectieven
- OUDERS van tegendraadse jeugd; Opvoedworkshops Ouders Voorop!
- OUDERS van tegendraadse jeugd; Oudercursus
- OUDERS van tegendraadse jeugd; Ouders van een jeugdgroep
- OUDERS van tegendraadse jeugd; Themabijeenkomsten
- Parent-Child Interaction Therapy (PCIT)
- Parent Management Training Oregon (PMTO)
- Praten met kinderen
- STOP4-7 - Samen sterker Terug Op Pad
- Taakspel
- Triple P
- Video-feedback Intervention to Promote Positive Parenting and Sensitive Discipline (VIPP-SD)
- Wijkgerichte Intensieve Gezinsbegeleiding (WIG)
Interventies gericht op het groepsgewijs trainen van ouders zijn: 'Drukke kinderen', 'Ouders van tegendraadse jeugd' (verschillende varianten), 'Parent Management Training' en 'Praten met kinderen'. Interventies die uitgevoerd worden bij ouder en kind zijn PCIT en VIPP-SD. Beide zijn expliciet gericht op verbetering van de ouder-kindinteractie. Gezinsinterventies zijn: 'Directieve Thuisbehandeling', 'Functionele gezinstherapie' en 'Wijkgerichte Intensieve Gezinsbegeleiding'.
'Triple-P' bestaat, afhankelijk van behoeften van gezinnen, uit vijf niveaus van ondersteuning, waaronder groepsgerichte opvoedingsondersteuning en gezinsinterventies.
Interventies gericht op de begeleiding van het kind zelf zijn: 'Taakspel' en 'Nieuwe Perspectieven'. 'Taakspel' is een preventieprogramma voor kinderen op de basisschool en wordt ook uitgevoerd op school. 'Nieuwe Perspectieven' richt zich op de begeleiding van jongeren van 12 jaar en ouder die zijn vastgelopen en zich daardoor misdragen.
Interventies mede gericht op gedragsproblemen
Interventies kunnen ook gericht zijn op het voorkomen of aanpakken van een bredere problematiek waarvan gedragsproblemen onderdeel zijn. Meestal gaat het dan om interventies gericht op het versterken van opvoedingsvaardigheden van ouders en het verhelpen van gezinsproblemen. In een klein aantal gevallen zijn de interventies gericht op het kind.
- Beter met Thuis
- Beter Omgaan met Pubers
- Gezin Centraal (GC)
- Gordon-cursus "Effectief omgaan met kinderen"
- Intensieve Orthopedagogische Gezinsbehandeling (IOG)
- Jeugdhulp Thuis
- Kortdurende Video-Hometraining (K-VHT) in gezinnen met jonge kinderen
- Marokkaanse buurtvaders
- Opvoeden & zo
- Orthopedagogische Video Gezinsbehandeling (OVG)
- Peuter in Zicht!
- Portage
- Programma Alternatieve Denkstrategieën (PAD)
- Rots en Water (R&W)
- De Versterking
Preventieve oudercursussen richten zich op het vergroten van opvoedings- en communicatievaardigheden van ouders om zodoende het pedagogisch klimaat in te opvoeding te verbeteren en problemen te voorkomen. Interventies zijn: 'Beter Omgaan met Pubers', 'Gordon cursus', 'Opvoeden en zo' en 'Peuter in Zicht'.
Gezinsinterventies worden veelal ingezet wanneer er binnen het gezin sprake is van meervoudige problemen, waarvoor een intensievere aanpak nodig is. Gezinsinterventies zijn: 'Beter met thuis', 'Gezin centraal', 'Intensieve Orthopedagogische Gezinsbegeleiding', 'Jeugdhulp thuis', 'Orthopedagogische Video Gezinsbehandeling', 'Portage' en 'De Versterking'.
De interventies 'Programma Alternatieve Denkstrategieën' (PAD), 'Rots en Water' en 'Marokkaanse Buurtvaders' zijn gericht op de jeugd zelf. 'PAD' en 'Rots en Water' richten zich op het stimuleren van de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen en worden beide op school uitgevoerd. 'PAD' is voor kinderen in de basisschoolleeftijd. 'Rots en Water' is bedoeld voor de bovenbouw van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs en heeft een seksespecifieke aanpak.
'Marokkaanse Buurtvaders' is een wijkgerichte aanpak om de veiligheid in de wijk te vergroten door (Marokkaanse)jongens aan te spreken op verkeerd gedrag.
Maak jouw eigen website met JouwWeb